Dokumentalny Trucizna na talerzu / The Dirty Truth About Your Food

Trucizna na talerzu / The Dirty Truth About Your Food

Poisoned: The Dirty Truth About Your Food (2023) - IMDb

Rok produkcji: 2023 Reżyser: Stephanie Soechtig Oceny: 6.8 imdb 6.2 filmweb Czas trwania: 1h 23min

Aktorzy:

Kraje: USA

Opis: Wywiady z ekspertami i rodzinami ofiar przedstawione w tym dokumencie rzucają nowe światło na problem śmiertelnych zatruć pokarmowych w Stanach Zjednoczonych.

Moja ocena: 5.6/10

Recenzja:

Trucizna na talerzu to innymi słowy dokument o bakterii e.coli zwanej pałeczką okrężnicy, która wykrywana jest w różnych produktach spożywczych na terenie USA, tym samym stwarzając niebezpieczeństwo a nawet zagrożenie życia dla niektórych ludzi. Według mnie samo zatrucie w filmie pokazane jest trochę przesadnie jak pewny wyrok śmierci a pomija się fakt, że większość osób, które padły ofiarą zakażenia pałeczkami okrężnicy w jedzeniu ma objawy zatrucia, które przechodzą zazwyczaj po 7 dniach. Brakuje nieco rzetelności przez to, że nagłaśniane są przypadki śmiertelne i przypadki osób, które ledwo uszły z życiem po zatruciu. Może jest to celowa jednostronna narracja mająca stanowić głośny protest i apel o to by poprawiać kontrolę jakości żywności w USA i wymagać od producentów podwyższenia ich procedur sprawdzania jakości. Poruszany jest temat odwiecznej walki producentów żywności z instytucjami regulującymi standardy żywności. Wiadome jest to, że USA żywności może mieć tanio i dużo ale potencjalnie bardziej niebezpiecznie albo nieco mniej i drożej ale o wiele bardziej bezpiecznie. Na tym polega cały dylemat. Oczywiście tak jak występujący w dokumencie ludzie jestem zwolennikiem tego by dostawać sprawdzoną żywność pozbawioną niebezpiecznych bakterii ale z drugiej strony uważam, że takie agresywne i narzucające podejście w stosunku do producentów żywności nie jest dobrą płaszczyzną do osiągania realnych i dobrych rezultatów. Niemniej jednak trzeba działać w kierunku poprawy jakości żywności ale o ile się da robić to w bardziej subtelny sposób tak by nie musieć „walczyć z wiatrakami” a tym samym nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy na walkę z omijaniem przepisów przez producentów. Trzeba mieć na uwadze to, że omijanie przepisów co do jakości żywności tak naprawdę również może prowadzić do pogorszenia się jakości produktów spożywczych (wtedy to konsumenci stajemy się ofiarami regulacji). Mimo to polecam obejrzeć dla osób, które są zainteresowane ogólno pojętym zdrowiem.

Trailer:

Podziel się
0 0 głosy
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Related Post